Борислав Стефановић против дневног листа "Ало"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Иван Цвејић, на седници одржаној 30.10. 2014. године, већином гласова доноси  

ОДЛУКУ

Текстом “Борко слупао скупштинску лимузину,а па утекао”, објављеним 17.септембра 2014. године, дневни лист “Ало”:

1. прекршио је тачку 1. Одељка I ( Истинитост извештавања) и тачку 6. Одељка ИВ (Одговорност новинара) о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандард новинарске професије,

2. прекршио је тачку 6. Одељка IV (Одговорност новинара) о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи.

Налаже се дневном листу “Ало” да одлуку Комисије објави најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Борислав Стефановић, народни посланик и потпредседник Демократске странке, јер је, како је навео лист „Ало“ на насловној страни објавио нетачну информацију да је слупао службени аутомобил и потом побегао са лица места. Он је навео да је лист, и поред тога што им је саопштио чињенице – да није он возио, да скупштински возач који га је возио на састанак није крив за судар, као и да службеним аутом није ишао кући, сензационионалистички и тенденциозно, текст објавио под насловом „Борко слупао скупштинску лимузину, па утекао“. Подносилац жалбе је истакао да овакви текстови наносе штету и њему лично и странци којој припада.

Редакција листа „Ало“ није одговорила на жалбу.

По мишљењу чланова Комисије, тврдња, која се износи у и наслову потпуно је неистинита. Осим тога, наднасловом којим се понашање потпредседника Демократске странке означава као “бахато”, као и оценама у тексту “да је побегао са лица места”, да је оставио возача “да се смара са увиђајем” и сличним, закључила је Комисија, лист је прекршио и одредбу Кодекса која се односи на обавезу новинара да негује културу и етику јавне речи.

Због свега тога, Комисија је са осам гласова “за” и једним “уздржаним” одлучила да је “Ало” прекршио Кодекс новинара Србије и наложила му да одлуку објави.

 

Београд, 30.10.2014.                                                              Председавајући

                                                                                                 Петар Јеремић