Гвозден Николић против портала "Ozonpress.net"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Божо Прелевић, Предраг Аздејковић и Дејан Миладиновић, на седници одржаној 30.10.2014. године, једногласно доноси 

ОДЛУКУ

Објављивањем фотографије  у оквиру текста „Чачак у рату са трећим рајхом”, 13. септембра 2014. године, портал „Ozonpress.net” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Гвозден Николић, власник и директор продукције “Глас западне Србије”, због тога што је портал “Глас западне Србије”, како је навео, употребио фотографију “Гласа западне Србије”, за чије објављивање претходно није тражио сагласност, нити је навео извор фотографије. Спорна фотографија је објављена уз текст “На данашњи дан немачки рајх објавио рат Гребићима”, 10.септембра 2014. на порталу “Глас западне Србије”, а као доказ приложена је и, како је подносилац жалбе тврди, оригинална фотографија.

У одговору на жалбу, Стојан Марковић, уредник портала “Ozonpress.net“, навео је да је и фотографију и текст преузео са портала „Вести онлине“, уз претходну сагласност аутора текста Зорана Марјановића, који је на том порталу потписан и као аутор фотографије. Он је истакао да им није било познато да је исту фотографију објавио и „Глас западне Србије“, нити да је тај портал носилац ауторских права.

Чланови Комисије оценили су да ауторска права на фотографију може имати Зоран Марјановић, односни портал “Вести онлајн”, будући да је фотографија објављена на том порталу једина потписана. На основу тога, по мишљењу чланова Комисије, портал “Глас западне Србије” нема основа да тражи заштиту ауторства. Комисија је такође закључила и да је,и уз добијену сагласност аутора фотографије, портал “Озонпресс.нет” требало да фотографију потпише, односно да наведе извор. Међутим, како се на то није жалио ни аутор фотографије, ни портал “Вести онлајн”, Комисија је једногласно одлучила да у овом случају нема прекршаја Кодекса новинара Србије.

Београд, 30.10. 2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                            Петар Јеремић