Aлександар Максимовић против портала "Глас Западне Србије"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу:  Петар Јеремић, Дејан Миладиновић, Зоран Ивошевић, Љиљана Смајловић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Иван Цвејић и Марија Кордић, на седници одржаној 25.9.2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстовима „Отворено писмо, поверенику др Александру Радојевићу“, „Пронађено решење и постигнут компромис у повереништву СНС“ и „Побеснели Макс“, објављеним 12.априла, 14. и 15 јула 2014.године, портал „Глас западне Србије“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Александар Максимовић поднео је жалбу због, како је навео, серије злонамерних и некоректних текстова, „чији је циљ да се донесе превага једној од страна у унутарстраначкој борби у Српској напредној странци у Чачку“, којој припада. Он је указао да је Кодекс првим текстом повређен тиме што му није помогућено да одговори на отворено писмо које је „Глас западне Србије“ претходно објавио, док је у другом тексту објављења информација да је искључен из странке без провере. Последњим у серији текстова одредбе Кодекса, како је навео, повређене су тиме што су уз његов одговор објављене увредљиве квалификације, а фотографија није означена као архивска.

У одговору на жалбу, главни уредник портала „Глас западне Србије Гвозден Николић навео је да одговор на отворено писмо није објављен јер Максимовић у њему није ни поменут, да је спорна иформација о искључењу из странке добијена из два извора, као и да је накнадно објављен Максимовићев одговор на ту вест. Све што је подносилац жалбе навео сматра неоснованим, политичким,, оптужбама.

Већина чланова Комисије за жалбе оценила је да редакција заиста није имала обавезу да објави одговор на писмо у којем подносилац жалбе није поменут.. Такође, Кодекс није прекршен ни објављивањем информације о Максимовићевом искључењу из странке. То је саопштио повереник те странке за Чачак и медиј је сматрао да то нема потребе додатно проверавати. Чланови Комисије закључили су да начин на који „Глас западне Србије“ коментарише Максимовићеве одговоре и одмах одговара на њих није коректан, као што то није ни објављивање фотографије без јасне назнаке да је архивска. Ипак, по мишљењу већине, то нису прекршаји који би могли довести до одлуке да је прекршен Кодекс новинара.

Да је Кодекс прекршен оваквим објављивањем одговора сматрао је један члан Комисије, док је један био уздржан. „За“ одлуку да Кодекс новинара није прекршен гласало је седам чланова.

Београд, 25.9.2014.                                                                     Председавајући

                                                                                                      Петар Јеремић