Жељко Маторчевић против портала Гроцка ИнфоНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу:  Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Предраг Аздејковић и Тихомир Тришић, на седници одржаној 26. 6. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Брука: Жељо, остани, молим те, ако те врате, има да им ј... кеву на скупштини, одма..., објављеним 6. јуна 2014.године, портал „Гроцка Инфо“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије које се односе на истинитост извештавања.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Жељко Маторчевић, главни и одговорни уредник портала “Наша Гроцка Инфо”, наводећи да је портал “Гроцка Инфо” прекршио Кодекс новинара, објављући неистиниту информацију  о наводном покушају да се исценира хајка на сајт “Наша Гроцка Инфо”, односно клевету да се Маторчевић пре почетка седница Скупштине општине Гроцка договорио са одборником да направе скандал на улазу у зграду, “а ако би некако и ушао на седницу, онда би покушао да у циљу његовог самокрекламерства направи што већи цирцус и то тобоже прикаже као неслободу медија”. Маторчевић је, између осталог, навео да му је већ дуже време забрањен улаз на седнице општинске скупштине и да снимком који је поставио на свој портал управо хтео да прикаже бахатост локалних власти у Гроцкој, а да је он искоришћен да би се приказало како одборник изговара оно што се наводи на порталу „Гроцка Инфо“.

У одговору портала „Гроцка Инфо“, наведено је, између осталог, да су они само пренели оно што је на свом порталу објавио Маторчевич – снимак на којем се види и чује одборник који изговара речи које су цитиране у објављеном тексту.

Комисија је закључила да начело истинитости извештавања није повређено, односно да није изречана клевета. Из одговора портал “Гроцка инфо”, који се позива на видео запис који је направио сам Маторчевић, јасно је да је оно што је одборник рекао дословно пренето. На основу тога,  може се тврдити да је новинар дошао до новинарске истине. Да ли је реч и о материјалној истини Савет за штампу нема могућности да утврди, будући да је утврђивање такве истине у надлежности суда.

Београд, 26. 6. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                            Стојан Марковић