ЈП Новинска агенција Танјуг против дневног листа "Данас"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27. 2. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Кад Танјуг закаже“, објављеним  8. фебруара  2014. године у штампаном издању, дневни лист „Данас“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу је Савету за штампу поднела новинска агенција Танјуг, сматрајући да је Кодекс новинара Србије прекршен тиме што наслов не одговара суштини текста, односно да су читаоци доводени у заблуду да је Танјуг у нечему „заказао“ , иако се у тексту заправо та агенција ни не помиње. Аутор спорног коментара бави се фејсбук статусом новинарке Тањнјуга који се односи на спасавање завејаних код Фекетића и, сем чињенице да је реч о особи која је запослена у Танјугу, не постоји никаква друга веза између Танјуга и тих догађаја. „Стиче се утисак да је реч о намери да један медиј свесно и активно ради на урушавању угледа другог медија, што није честа пракса“, наводи се, између осталог, у тексту жалбе.

Редакција листа „Данас“ није одговорила на жалбу, а чланови Комисије за жалбе сматрали су да, будући да је реч о наслову коментара, аутор има већу слободу изражавања, па је и наслов дат у складу са тим. Спорним насловом се не саопштава чињеница, него је пре стилска фигура којом се аутор коментара послужио да изнесе став о тврдњама које је изнела новинарка Танјуга на свом, веома много коментарисаном, фејсбук статусу.

Комисија такође у оваквом наслову није видела намеру да се уруши углед агенције Танјуг, односно да се она дискредитује, како је то оценио подносилац жалбе

Чланови Комисије су, због свега тога, закључили да објавјљивањем ауторског текста „Кад Танјуг закаже“ нису прекршене одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 27.2.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић