Зоран Живковић против дневног листа "Курир"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Владо Мареш и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27. 2. 2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Серијом текстова, објављених од 5. до 8. фебруара 2014. године, дневни лист “Курир”

1. прекршио је тачке1, 2. и 5.  Одељка I (Истинитост извештавања) о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да не сме објављивати неосноване оптужбе, клевете и гласине.

2. прекршио је и тачку 6. Одељка IV (Одговорност новинара) о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи.

Налаже се дневном листу „Курир “ да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Председник Нове странке Зоран Живковић поднео је жалбу Савету за штампу због више текстова у којима се назива “фашистом”, “нацистом”, “побеснелим силеџијом”, “помахниталим”, “лажовом”. Уз ове текстове су, како је истакнуто, објављене и фотомонтаже са непистојним коментарима попут – “Зоки бунда: Нисам ја будала, Ђиласа ми”. Подносилац жалбе сматра да се  не може неко називати фашистом само зато што је изразио “лични став према таблоиду који из дана у дан објављује неистине”. Он је такође навео да сматра да је Кодекс прекршен и тиме што га је “Курир”, без икаквих доказа сврстао у “тајкунско- криминалну дружину” , што је његову конференцију за новинаре довео у директну везу са претњама смрћу главном уреднику “Курира” и Александру Вучићу, као и тиме што није потврдио информације због којих тражи да им се извини.

У одговору на жалбу, адвокат “Курира”  истакао је да се сви наводи подносиоца жалбе односе на вредносне судове о јавној личности, који су, по мишљењу Европског суда за људска права, “чак и када се користи термин фашиста, интерес плурализма и демократског друштва”. Ограничавање изношења вредносних судова, наводи се, представља ограничавање слободе изражавања. “С друге стране, редакција ‘Курира’ је шокирана због чињенице да неко ко је јавно поцепао примерак ‘Курира’, сматра реакцију на то ‘бруталном хајком’. Стога сматрамо да је од кључне важности по слободу изражавања у Србији да се ова жалба одбије као вид злоупотребе права на жалбу”, наводи се, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије сматрали су да редакција “Курира” није поступила у складу са Кодексом новинара, јер је изнела и тврдње које ничим није поткрепила, иако упорно инсистира да их је доказала. Зоран Живковић је примерак ‘Курира’ јавно поцепао због тврдње листа да је он посредовао у преговорима о коалицији између Драгана Ђиласа и Муамера Зукорлића. Лист је неколико дана касније Живковића назвао “лажовом” и затражио извињење, јер је председник Зокорлићеве партије потврдио да је разговора било, иако у тексту нема никакве потврде да је у томе на било који начин учествовао и Живковић. Такође, лист ничим није доказао да постоји веза између претњи главном уреднику и Живковићевог цепања новина.

Комисија за жалбе сматра да медији, посебно у изборној кампањи, морају да се уздрже од изношења непроверених информација, спекулација и нагађања које дискредитују поједине учеснике избора, као и да их Кодекс обавезује на поштовање културе и етике јавне речи.

Београд, 27. 2. 2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                             Стојан Марковић