Драган Марић против дневног листа "Курир"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Петар Јеремић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 16.1.2014. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Син атентатора на Бориса Тадића запослен као шеф кабинета министра“, објављеним 2. децембра 2013. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Курир“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драган Марић поднео је жалбу због наслова текста објављеног у листу „Курир“ којим је назван „атентатором“ на Бориса Тадића. Он је сматрао да је „Курир“ прекршио Кодекс новинара Србије објављивањем клевете, јер, како је навео, његов „протест“ у згради Председништва Србије 21. маја 2009. године никада није оквалификован као атентат. Марић је, због тога што је у згради Председништва активирао ручну бомбу, осуђен на 25 месеци затвора за кривична дела изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја и експлозивних материјала. Подносилац жалбе је истакао и да је редакција намерно објавила његове фотографије из 2004. године када је 80 дана штрајковао глађу пред скупштином Србије да би га представила у што горем светлу. Текст се, иначе, односио на то да је његов син постављен за шефа кабинета министра спољних послова.

Редакција „Курира“ није одговорила на жалбу, а чланови Комисије за жалбе сматрали су да кривично дело за које је Марић осуђен није у наслову прецизно наведено, али да се не може закључити да је редакција тог листа свесно објавила нетачну информацију, још мање да је желела да нанесе штету подносиоцу жалбе. Сама вест је, по мишљењу Комисије, занимљива и постоји интерес јавности да се таква инфомрација објави, а наслов је таблоидан, у складу са уређивачком политиком листа. Новинари свих медија, како је оцењено, доста често не интрпретирају праве термине на најбољи начин, али се углавном, као ни у овом случају, не може говорити о кршењу етичких правила професије прописаних Кодексом новинара Србије. 

Београд, 16.1.2014.                                                                        Председавајући

                                                                                                        Стојан Марковић