Владимир Георгиев против јавног гласила "Курир"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Зоран Ивошевић. Тамара Скрозза, Филип Шварм, Небоја Спаић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Тихомир Тришић, Владо Мареш и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 5.9. 2013. године, доноси

ОДЛУКУ

Текстовима  «Јачи од закона: Владо Георгев шест пута ухваћен пијан за воланом», «Ова пијандиура ће некога убити», «Психолози: Владо Георгиев је алкохоличар који мора да се лечи», «Георгиева треба сместити у болницу», «Спасите бројне животе, не дајте Георгиеву да пије», објављеним у штампаном и онлајн издању 2.8, 3.8. и 4.8. дневни лист “Курир”

1.није прекршио одредбе Одељка I (Истинитост извештавања) и Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије .

2. прекршио је тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара) и тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности) Кодекса новинара Србије о обавези поштовања културе и етике јавне речи, као и интегритета и достојанства људи о којима новинар пише.

Налаже се дневном листу “Курир” да ову одлуку Комисије објави у најкасније у трећем броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокат Владимира Геориева поднео је жалбу због текстова у којима су „изнете грубе неистине, а тужилац представљен као највећи алкохоличар у земљи који се понаша бахато и који је изнад закона, чиме се грубо крши његово достојанство и право на приватност и вређа част и углед, а он представља као човек који болује од једне од најтежих болести зависности“. Подносилац жалбе је сматрао да су прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања, новинарску пажњу и поштовање приватности.

Адвокат „Курира“, у одговору на жалбу, навео да је нејасно да ли подосиоцу жалбе сметају наводи или вредносни судови и који. Он је навео да су извори из полиције и „стручна лица која су изнели чињенице створили јасну основу за било који вредносни суд аутора“, као и да је Георгиев јавна личност, која мора бити спремна да трпи већи степен критике него они који то нису. Адвокат је нагласио и да Геориев на друштеним мрежама води кампању за затварање „Курира“, као и да злоупотребљава право на жалбу Савету, јер намерава да тај поступак користи као „вид притиска на суд“.

Чланови Комисије оценили су једногласно да нема разлога за сумњу у изворе „Курира“ и тачност навода да је полиција више пута подносила пријаве против певача због вожње под дејством алкохола. Такодје, Комисија је сматрала да постоји јавни интерес да се пише о томе да познати певач који је учествовао у кампањи „Не брже од живота“ за безбедну вожњу, сам вози када пије. Јавни интерес је још већи јер је реч о нечему што може да утиче на безбедност свих грађана.

Међутим, по оцени већине чланова Комисије, изношење података о животу  јавне личности, без обзира што је она мање заштићена Кодексом, не сме бити такво да се тиме вређа њено достојанство. Коришћење изрази као што су „пијандура“, „највећа шкљокара у Србији“, „никад није трезан“, „чим се напије седа за волан“, „алкохоличар који треба да се лечи“, „апелујемо на угоститеље да му не служе пиће, а на продавце да му избацују флаше из корпе“, није прихватљиво са становишта прописаних правила професије, чиме је прекршен Кодекс новинара. Два члана Комисије била су против овакве одлуке, сматрајући да употребљени термини нису увредљиви и да је њихова употреба у складу са Кодексом новинара Србије, док је један био „уздржан“.

Београд, 5.9.2013.                                                                                Председавајући                                                                                                                                                             Зоран Ивошевић