Иван Ивановић против недељника "НИН"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић, Владо Мареш и Тихомир Тришић, на седници одржаној 25.7. 2013. године, већином гласова (осам ”за”, један ”против”) доноси

ОДЛУКУ

Недељник "НИН", текстом “Регрутни центри мржње”, објављеним 23.маја 2013. године, није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Иван Ивановић, председник удружења СНП Наши, поднео је жалбу, идентичну оној Игора Маринковића, коју је Комисија за жалбе на претходној седници одбацила, јер није било доказа да је Маринковић овлашћени подносилац жалбе. 

Подносилац жалбе је навео да је спорним текстом прекршен Кодекс новинара јер садржи неосноване оптужбе против организације СНП Наши, инсинуира њихову одоворност за инциденте у којима нису учествовали, као и повезаност са страним обавештајним службама. Ивановић је сматрао да је Кодекс прекршен и објављивањем фотографија уз текст, које су, како тврди, снимљене на догађајима који немају никакве везе са организацијама о којима је реч у тексту, чиме се читаоци доводе у заблуду.

У одговору на жалбу адвокат "НИН"-а навео је да је тај недељник већ у наредном броју, 30. Маја објавио реговање организације СНП Наши, поштујући право на одговор. Он је истакао да НИН није прекршио Кодекс објављивањем спорног текста, односно да је новинарка верно пренела ставове својих саговорника и изнела да постоје одређена мишљења о тој организацији, не тврдећи ништа. Фотографије су, како је наведено, објављене у складу са правилима Кодекса која се односе на ауторство, а како подносилац жалбе није аутор фотографија, не може се ни позивати на Кодекс.

Већина чланова Комисије сматрала је да "НИН" објављивањем спорног текста није прекршио Кодекс новинара Србије, а да је мишљење о извесним професионалним пропустима већ саопштено у претходној одлуци Комисије. Тада су дате и препоруке медијима да архивске фотографије морају бити јасно означене, како се читаоци не би довели у заблуду. Комисија је оценила и да је НИН поступио по професионалним стандрадима објављући реаговање организације СНП Наши, чиме им је пружио могућност да демантују наводе за које ауторка текста није пружила доказе.

Због свега наведеног, Комсија за жалбе је, са осам гласова “за” и једним “против” одлучила да текстом “Регрутни центри мржње” није прекршен Кодекс новинара Србије.

Београд, 25.7.2013.                                                                Председавајући Комисији

                                                                                                        Стојан Марковић