Проф. др Зоран Радовановић против „Вечерњих новости“ На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Стојан Марковић, Петар Јеремић, Александар Ђивуљскиј, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић и Владо Мареш, на седници одржаној 27.6. 2013. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Хоће ли девојчице бити вакцинисане против рака грлића материце“, објављеним 31.5.2013. године дневни лист „Вечерње новости“ прекршио је Кодекс новинара Србије и то тачке 1. и 2. Одељка V (Новинарска пажња),  по којима је „новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом“ и „не сме слепо да верује извору информација“, односно „мора да води рачуна о томе да извори информација често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима. Прекршена је и тачка 8. Одељка VI (Однос према изворима информисања) која новинару забрањује да међу људе уноси неоправдан страх.

Налаже се дневном листу „Вечерње новости“ да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем броју од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 Подносилац жалбе др Зоран Радовановић, председник Лиге за имунизацију поднео је жалбу сматрајући да је редакција, објављући текст о штетности вакцине против рака грлића материце, који је, како је навео, веома узнемирио читаоце, прекршио више одредби Кодекса новинара. По њему, лист није јавност известио тачно, објективно и потпуно, нису консултовна најмање два независна извора, нити је уважена обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница, кометара, претпоставки и нагађања. “Тврди се да је дошло до негативних последица при употреби тих вакцина: од тога 136 смртних случајева, а 942 трајна инвалидитета, 5.919 пацијената се није опоравило…Има ли ауторка чланка представу шта значи 7 000 умрлих или трајно онеспособљених људи? Мисли ли да би здравствена служба остала равнодушна да је вакцина узрочно повезана макер и са минималним бројем умрлих”, навео је, између осталог подносилац жалбе. Др Радовановић је навео да “Новости” имају само једног саговорника који потврђује изнете податке, како наводи “македонску телевизијску новинарку”, док мишљење није затражено ни од једног епидемиолога, имунолога, ни педијатра из било које угледне медицинске установе. Он је навео и да се писмом у којем износи ове примедбе већ обратио главном уреднику “Новости”, као и медија који су пренели овај текст.

У одговору на жалбу, ауторка текста је, између осталог, навела да постоје лоби који заговара вакцинацију и онај који је против ње, те да није спорно да њена саговорница припада другом, а др Радовановић првом. Она је нагласила да је податке за текст нашла на веб сајту, чији је линк доставила, те да је до лекарке која јој се саговорник дошла тражећи стручњака који би изнео другачије мишљење од покрајинске секретарке за здравство која говори о томе да Војводина планира да уведе добровољну вакцинацију задевојчице од 11 до 14 година. Новинарка је нагласила да др Радовановић није тражио да се његово писмо објави, а када га је касније контактирала, није желео да “стане насупрот” њене претходне саговорнице.

Део чланова Комисије за жалбе сматрао је да је овакав начин писања не само супротан професионалним правилима, него и потенцијално веома опсан, јер може изазвати озбиљње последице. По оцени чланова Комисије, новинар, пишући о веома озбиљној теми значајној за здравље великог броја људи, није поступио у складу са правилима новинарске пажње и слепо је веровао извору, не узимајући у обзир да извор може следити сопствене или интересе неке друштвене групе и прилгодити исказ тим интересима. Такође, чланови Комисије сматрају да је објављивањем текста “Хоће ли девојчице бити вакцинисане против рака грлића материце” прекршена и одредба Кодекса која новинару забрањује да међу људе уноси безразложан страх. Узнемиравајуће тврдње о великој опасности вакцине по живот и здравље девојчица изнете су без икаквих доказа, а могу имати веома озбиљне последице.Комисија је зато једногласно закључила да су “Новости” прекршиле Кодекс новинара Србије и наложила листу да објави ову одлуку.

 

Београд, 27.6.2013.                                                                              Председавајућа

                                                                                                               Тамара Скрозза