Игор Маринковић против недељника "НИН" На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Филип Шварм, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Љиљана Смајловић, Предраг Аздејковић и Владо Мареш, на седници одржаној 27.6. 2013. године, већином гласова (осам ”за”, два ”против”) доноси

 ОДЛУКУ

Одбацује се жалба коју је поднео Игор Маринковић на текст “Регрутни центри мржње”, објављен у недељнику "НИН" 23.маја 2013. године. Жалба се одбације јер нема доказа да је њен подносилац представник удружења СНП “Наши”, на које се текст делимично односи. Тиме није испуњен услов из члана 3. Пословника о раду Комисије за жалбе да жалбу мора да поднесе физичко или правно лице на које се објављени садржај односи.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Игор Маринковић поднео је жалбу као шеф информативне службе СНП “Наши” на текст “Регрутни центри мржње”, објављен 23. маја 2013, који се односио на деловање десничарских организација у Србији, између осталих и на СНП “Наши” . Истовремено је редакцији "НИН"-а упутио и деманти, који је објављен у наредном броју листа, 30.маја. Подосилац жалбе није био задовољан због редакцијских скраћења, као и због тога што се редакција није извинила због претходног текста.

Подносилац жалбе је, иначе, сматрао да је текстом “Регрутни центри мржње” Кодекс новинара прекршен објављивањем неоснованих оптужби против организације СНП “Наши”, тиме што се инсинуира њихова одоворност за инциденте у којима нису учествовали и повезаност са страним обавештајним службама, као и објављивањем фотографија уз текст, које су, како тврди, снимљене на догађајима који немају никакве везе са организацијама о којима је реч у тексту, чиме се читаоци доводе у заблуду.

У одговору на жалбу адвокат "НИН"-а затражио је да се жалба одбаци, јер није испуњен услов да се објављени садржај односи на подносиоца жалбе, као и да лист није прекршио Кодекс објављивањем спорног текста, односно да је новинарка верно пренела ставове својих саговорника и изнела да постоје одређена мишљења о тој организацији, не тврдећи ништа. Фотографије су, како је наведено, објављене у складу са правилима Кодекса која се односе на ауторство, а како подносилац жалбе није аутор фотографија, не може се ни позивати на Кодекс.

Већина чланова Комисије сматрала је да жалбу треба одбацити јер нема доказа да је подносилац жалбе представник, па чак ни члан организације СНП “Наши”. Како је реч о удружењу грађана које није регистровано, не постоји ни законски заступник тог удружења који би поднео жалбу, а већина чланова Комисије оценила је да би прихватањем овакве жалбе заправо дозволили могућност да се било ко представи као члан или представник неке организације и жали се у име организације. Против овакве одлуке били су чланови Комисије Предраг Аздејковић и Петар Јеремић, који су сматрали да је могуће утврдити да је реч о члану удружења СНП “Наши”, као и да не треба правити овакву разлику између регистрованих и нерегистованих удружења.

Комисија је тако, са осам гласова “за” и два “против” одлучила да жалбу одбаци.

 Комисија, ипак, подсећа све медије да по Кодексу архивске фотографије које служе илустровању текста морају бити јасно означене, како се читаоци не би довели у заблуду.

Такође, Комисија сматра да је "НИН" поступио по професионалним стандрадима објављући реаговање организације СНП “Наши” чиме им је пружио могућност да демантују наводе за које ауторка текста није пружила доказе.

Београд, 27.6.2013.                                                            Председавајућа Комисије

                                                                                                  Тамара Скрозза