Божидар Митровић против недељника "НИН"На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Лиљана Смајловић, Петар Јеремић, Предраг Аздејковић, Стојан Марковић и Александар Ђивуљскиј на седници одржаној 29.11. 2012. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

да текстом „КОЛО-форнија, стара српска земља“, објављеним у штампаном издању листа 11.10.2012. године, недељник "НИН" није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Комисији је жалбу поднео др Божидар Митровић, председник Организационог одбора Међународне научне конференције „На изворишту културе и науке“, тврдећи да је "НИН" објављивањем текста колумнисте листа Милете Продановића, прекршио више тачака Кодекса новинара Србије из одељака: Истинитост извештавања, Независност од притисака и Одговорност новинара.

Подносилац жалбе је навео да су лист, његов главни уредник и аутор текста (есеја), „извештавајући са изложбе Непрекидност уметности Лепоенског вира и Винче“, поново иступили против конференције „На изворишту културе и науке“ „очигледно нарученим чланком“ који потписује „супруг директорке Музеја града Београда Милета Продановић“. Спорни текст, у којем по мишљењу поносиоца жалбе, нема никаквих елемената научности да би се могао сматрати есејом, представља непотпуни приказ „околности које нису могле бити непознате Продановићу, с обзиром да је супруг директорке“.

"НИН" није одоговорио на наводе подосиоца жалбе, а чланови Комисије за жалбе су оценили да изношењем свог мишљења о научним дометима изложбе „Непрекидност уметности Лепенског вира и Винче“ аутор текста није није повредио обавезу истинитог извештавања. Објављени текст није извештај са догађаја, већ ауторов лични став о изложби. Како је и самом опремом текста јасно назначено да није реч о извештају, већ о есеју, испоштована је одредба Кодекса новинара Србије да се мора направити јасна разлика између чињеница које се преносе и коментара, који дозвољавају аутору да слободно износи своје ставове. Комисији такође нису пружени никакви докази да је аутор текста био присиљен или изложен било каквим притисцима да објави овакав текст, па је Комисија једногласно закључила да Кодекс новинара није прекршен ни по овом основу

Београд, 29.11.2012.                                                              Председавајућа Комисији

                                                                                                        Тамара Скрозза