Данијел Јовановић против дневног листа „Прес“На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић и Тамара Скрозза и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.10. 2012. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

да је објављивањем непотписане фотографије уз текст „Ромео и Јулија“ 7.9.2012. године дневни лист „Прес“ прекршио одредбе члана 1, одељка VIII Кодекса новинара Србије, које прописује обавезу поштовања аутоских права и обавезу навођења извора, уколико је добијено одобрење за репродукцију садрђаја из других извора.

Обавезује се  „Прес” да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, објави ову одлуку комисије.

 ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Данијел Јовановић, аутор фотографије која је, уз текст „Енглеско – ромска љубавна комбинација“, 8.8.2012. године објављена на веб сајту „уграду.инфо“. Он је навео да је „Прес“, фотографију објавио без његовог потписа, као и да дозволу за то није добио ни од њега ни од власника сајта.

У одговору редакције, новинарка листа ”Прес” Слађана Стевановић навела је да је спорну фотографију добила од власника, односно уредника сајта и објавила је уз његову дозволу, као и да није ни знала ко је аутор фотографије, пошто она ни на сајту ”уграду.инфо” није била потписана.

Сам власник сајта Душан Петрић истакао је да сви локлани медији и дописиници из Ваљева могу слободно да користе све садржаје објављење на сајту. Он је објаснио да је дописници ”Преса” фотографија достављена индиректно, преко дописника ”Блица”, те да ни он ни новинарка ”Преса” нису знали да фотографију није направио званични фотограф сајта.

Чланови Комисије су се о овом случају практично већ изјаснили на претходој седници када је разматрана жалба ауторке текста „Енглеско – ромска љубавна комбинација“, и тада закључила да је „Прес“ имао обавезу да наведе извор фотографије, због чега поновно обраћање Комисији са истим захтевом сматра извесном злоупотребом права грађана на жалбу.

Такође, Комисија је оценила да, с обзиром да Данијел Јовановић није потписан ни на сајту на којем је фотографија први пут објављења, ”Прес” није могао ни знати да је он аутор фотографије, па самим тим ни тражити од њега дозволу за објављивање. Због тога, по оцени чланова Комисије за жалбе, Кодекс новинара Србије није прекршен у односу на подносиоца жалбе.

Међутим, имајући у виду одредбе члана 1, одељка о поштовању ауторства, а посебно смерницу у којој се изричито каже да ”фотографије морају да буду потписане именом и презименом аутора или власника фотографије”, Комисија сматра да је лист ”Прес” морао навести да је фотографија преузета од редакције ”ugradu.info”.

Због свега наведеног, Комисија за жалбе је једногласно одлучила да је „Прес” тиме што није навео извор објављење фотографије прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.

Београд, 25.10.2012.                                                                  Председавајући Комисији

                                                                                                             Филип Шварм