Димитријe Војнов против „Политике“На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић и Тамара Скрозза и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.10. 2012. године, једногласно доноси  

ОДЛУКУ

да је необјављивањем одговора Димитрија Војнова на деманти Срђе Трифковића, дневни лист „Политика“ прекршио одредбу члана 6, одељка III Кодекса новинара Србије, која прописује обавезу поштовања права на одговор, извињење и исправку, односно дужност новинара да благовремено објави одоговарајућу исправку.

Обавезује се  „Политика” да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, објави ову одлуку комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Колумниста „Политике“ Димитрије Војнов поднео је жалбу због одбијања „Политике“ да објави његов одговор на деманти Срђе Трифковића. Трифковићев деманти односио се на информације које је у колумни „Мајке и маћехе“ објављеној 20.9.2012. године изнео Војнов, а за које Трифковић тврди да су потпуна неистина.

„Политика“ је 22.9.2012. године објавила поменути демнати, којим др Трифковић најављује тужбу против тог листа због објављивања „криминално клеветничких лажи“ које су веома болне, погубне за његов углед и ометају га у обављању професионалних обавеза. Димитрије Војнов је написао одговор на овај деманти, желећи да објасни на основу којих извора је изнео тврдње које Трифковић сматра лажним. Према наводима жалбе, „Политика“, међутим, није објавила овај одговор, а у медјувремену се на блогу појавио текст Срђе Трифковића у којем он наводи да је његов демнати „Политици“ заправо кривитворен.

У одговору на жалбу редакције „Политике“ наведено је да се, по њиховој процени, нису огрешили о професионалну етику. Лист се, како је објашњено, због текста Димитија Војнова извинио Срђи Трифковићу и „објавила (неспретно) појашњење које није био деманти, иако је тако насловљен“. Из редакције је саопштено и да је уредништво замолило Димитрија Војнова да сачека са својим одговором док се о случају не изјасне „Политикини“ адвокати, пошто је Трифковић најавио судски поступак.

Чланови Комисије нису, међутим, прихватили овакво објашњање „Политике“, сматрајући да је Кодекс веома јасан кад је реч о обавези поштовања права на одговор, која не предвиђа изузетке овакве врсте. По једногласној оцени чланова Комисије, то што је најављен судски спор ни на који начин не утиче на обавезу листа да свом колумнисти омогући право на одговор. Такође,  није прихватљиво ни обраложење да треба сачекати мишљење адвоката, јер није реч о правном питању, већ о питању које се односи на професионалну етику новинара. Упутивши извињење професору Трифковићу, „Политика“ је практично прихватила његову тезу да је текст Димитрија Војнова „криминлано клеветничка лаж“ и морала је аутору омогућити да одговори на ову оптужбу.

Комисија се овом приликом није бавила утврђивањем истинитости навода из колумне „Мајке и маћехе“, као и ни тиме да ли је објављени деманти евентулано кривотворен, већ само ускраћивањем права на одговор, што је једини предмет жалбе.

Због свега наведеног, Комисија за жалбе је једногласно одлучила да је „Политика”, необјављивањем одговора Димитрија Војнова прекршила одредбе Кодекса новинара Србије и наложила јој да ову одлуку објави.

Београд, 25.10.2012.                                                               Председавајући Комисији

                                                                                                          Филип Шварм