Даница Димитријевић против дневног листа “Блиц”На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Филип Шварм, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 26.7. 2012. године, једногласно доноси  

ОДЛУКУ

да  је текстом „Психијатријски болесник извршио самоубиство”, објављеним 23.6.2012. дневни лист „Блиц“ прекршио Кодекс новинара Србије и то одредбе одељка VI, тачка 1. и 2, које прописује обавезу новинара „да поштују приватност, достојанство и интегритет људи о којима пишу, односно да „новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације и преношење ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих или су тешко погођени материјални и други интереси грађана“.

Обавезује се дневни лист „Блиц“ да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, објави ову одлуку комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу на текст објављен у „Блицу“ поднела је мајка особе која се убила, наводећи да се њен син у спорној информацији, без икаквог објашњења, назива психијатријским болесником, иако је заправо ратни војни инвалид. Она је истакла и да је његова приватност и приватност породице нарушена и тиме што је објављено и његово име и назив насеља у којем је живео и нагласила да ниједан новинар није ни покушао да од породице добије било какву информацију или провери податке. Мишљење да је реч о „психијатријском болеснику” изнео је начелник полиције у Крушевцу, позивајући се на сазнање те службе.

Идентичан текст објављен је, према наводима подносиоца жалбе, и у листу „Курир” и на веб сајтовима Б92, „Телеграфа” и „С медија”, јер је реч о информацији агенције Танјуг.

Редакција „Блица” није одговорила на наводе из жалбе, а чланови Комисије су прихватили оцену подносиоца жалбе да је објављивањем спорног текста повређена приватност и достојанство како жртве трагедије, тако и њене породице.

Комисија је,такође, једногласно закључила да, сагласно одредбама Кодекса новинара Србије, чак и уколико надлежни држани органи објаве податке који спадају у домен приватности починиоца или жртве, медији ту информацију не смеју да преносе. „Грешка државних органа не подразумева ‘дозволу’ за кршење етичких принципа професије”, наводи се у Кодексу, па су чланови Комисије сматрали да и у овом случају не може бити оправдање то што информација потиче од начелника полиције.

Комисија је утврдила и да је, такође у складу са одредбама Кодекса новинара Србије, сваки медиј одговоран за агенцијске вести које објављује, па је закључено да је и „Блиц” одговоран за кршење Кодекса, без обзира што је пренео информацију агенције Танјуг.

Агенција Танјуг, као ни остали медији који су наведени у жалби нису у надлежности Савета за штампу, тако да Комисија за жалбе о њима није могла да одлучује. Ипак, чланови Комисије подсећају све новинаре и медијске куће да сви имају једнаку обавезу да поштују одредбе Кодекс новинара, што подразумева и обавезу да штите права и достојанство људи о којима извештавају.

Због свега наведеног, Комисија за жалбе је једногласно одлучила да је „Блиц” прекршио одредбе Кодекса и наложила редакцији да објави ову одлуку.

 

Београд, 26.7.2012.
Председавајући Комисији

Филип Шварм