Ксенија Радуловић против “Вечерњих новости”На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић, Божо Прелевић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза, Славиша Лекић и Предраг Аздејковић на седници одржаној 31.5. 2012. године једногласно доноси  

ОДЛУКУ

да текстом „Молијер – писац љубавних порока“, објављеним 18..5. 2012. године, дневни лист „Вечерње новости“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе Ксенија Радуловић сматрала је да су објављивањем спорног текста прекршени чланови 1,2,4  и 5 из одељка о истинитости извештавања и члан 3 из одељка о новинарској пажњи Кодекса новинара Србије и то тиме што је ауторка интервјуа  “у форми питања пласирала клевету, наводећи да се ‘селекција Стеријиног позорја више и не коментарише, као да су сви од њега дигли руке’.”

Ксенија Радуловић, селектор Стеријиног позорја, навела је и да новинарка “Новости” последњих неколико година преноси мишљења “превасходно оних аутора који су се јавно декларисали као опоненти” и критичари новог концепта Стеријиног позорја, те да читаоци “Новости” немају прилику да чују и другу страну. Ксенија Радуловић обратила се овим поводом и главном и одговорном уреднику “Вечерњих новости” Манојлу Вукотићу.

Вукотић је, у одговору на њен допис, између осталог, навео да њена намера није исправљање било какве материјалне грешке или оцене, већ “бесмислен напад на једног новинара и једну Редакцију, њен професионализам и њену уређивачку политику”.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да текстом на који се односи жалба, односно спорним питањем новинарке, нису прекршене одредбе Кодекса новинара, јер је новинарка, постављајући питање саговорнику, изнела свој вредносни суд, а не чињеницу.

Комисија, међутим, изражава забринутост због примећене тенденције да “Вечерње новости” приликом извештавања о Стеријином позорју у великом броју случајева не поштују правило да се чује и друга страна, као и због тога што редакција “Новости” није показала спремност да омогући изношење другачијег мишљења. Чланови Комисије за жалбе сматрају да би редакције морале бити отворене за изношење различитих ставова и за могућност полемике.

 

Београд, 31.5.2012.
Председавајућа Комисије

Љиљана Смајловић