Регионални центар за мањине против “Политике”Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Зоран Ивошевић, Небојша Спаић, Божо Прелевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић, на седници одржаној 26.4. 2012. године није успела да усагласи ОДЛУКУ о томе да ли је лист “Политика“, објављивањем текста „Само су лопови ревносни“ 13.3.2012. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.Потребне двотрећинске већине није било ни за одлуку да је Кодекс прекршен, ни за супротну одлуку.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе, Регионални центар за мањине, навео је да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на то да новинар мора да штити права и достојанство урожених група и да учини све да избегне било коју врсту дискиминације. По оцени подносиоца жалбе, недопустиво је да новинар износи судове засноване на предрасудама и негативним стереотипима, као што чини аутор текста у “Политици”.

Коментаришући случајеве крађе телефонских каблова и лима са кровова школа и обданишта, аутор текста је критиковао благу казнену политику која иде на руку крадјивцима ове врсте робе који су “по правилу, ромске националности”. “Судијска ‘болећивост’ може да се наслути: огласиће се нека НВО или ‘фактор’ који штити њихова мањинска права и ‘прозваће судију’. Чињеница је да је ова национална мањина, у веома тешкој материјалној ситуацији, да живи у беди, али И да се огромна средства троше на њихову ‘инклузију’, што им не даје за право да имају попуст пред богињом правде”, наведено је, између осталог, у тексту.

Редакција “Политике” одговорила је на жалбу тиме да је у тексту изнето “чињенично стање, са циљем да се реши важан друштвени проблем, а чије је решавање, пре свега у интересу ромске популације”, те да је спремна да се извини, уколико подносилац жалбе достави релавантне податке да “већина делинквената који краду бакарне каблове нису припадници ромске мањине”.

Позивајући се на одредбу Кодекса новинара по којој је приликом извештавања о кривичним делима допуштено помињати националну, верску, идеолошку или политичку припадност само ако је то у непосредној вези са врстом кривичног дела, Комисија је најпре покушала да утврди да ли је у овом случају постојала таква веза, али су чланови Комисије остали подељени, као и касније приликом одлучивања о повреди Кодекса.

Чланови Комисије Тамара Скрозза, Филип Шварм, Славиша Лекић, Стојан Марковић и Петар Јеремић гласали су да је Кодекс прекршен. Они су истакли да је реч о тексту који дискриминише Роме и то, представљајући их, не само као крадљивце, него као “заштићене” крадљивце које судови не кажњавају јер иза њих стоје моћни заштитници, углавном из невладиних организација. Остали чланови Комисије: Љиљана Смајловић, Божо Прелевић, Небојша Спаић, Александар Ђивуљскиј и Зоран Ивошевић изјаснили су се да повреде Кодекса нема, јер је национална припадност починилаца кривичног дела у овом случају релевантна за текст.    

Чланови Комисије препоручују “Политици” да, због значаја и осетљивости питања о којем није било сагласности ипак објави ове ставове Комисије, иако по Пословнику о раду Комисије за жалбе нема такву обавезу.

Београд, 26.4.2012.
                                                                                                     Председавајућа Комисије

                                                                                                        Љиљана Смајловић