Народна банка Србије против дневног листа “Прес”На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Небојша Спаић, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић на седници одржаној 26.4. 2012. године једногласно доноси следећу

ОДЛУКУ

да  је објављивањем серије текстова о одговорности гувернера Народне банке Србије за пад курса динара, у периоду од 25.2.2012. до 6.3.2012. године, дневни лист „Прес“ прекршио одредбе Кодекса новинара Србије очигледном пристрасношћу, једностаношћу, изношењем нетачних тврдњи и непоштовањем стандарда професионалног информисања.

Обавезује се дневни лист „Прес“ да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, да објави ову одлуку комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић навео је да су, у седам текстова које је „Прес“ објавио током фебруара и марта 2012. године, „начином извештавања о девизном курсу и, у вези са тим, о улози гувернера НБС,  прекршени основни стандарди професионалне етике у новинарству“. Како је, између осталог, истакнуто, „Прес“ је тенденциозно стварао слику о НБС као институцији у којој су вођење девизне политике и утврђивање курса динара нешто што произвољно одређује сам гувернер и сугерише се грађанима да им он наноси штету и одузима новац. Шошкић је навео и да је лист намерно прећутао чињеницу да, по Закону о НБС, режим курса динара не утврђује гувернер, већ Савет, уз сагласнот Владе, као и да гувернер није одговоран за вођење фискалне политике.

Лист „Прес“ није одговорио на захтев да образложи своје уређивачке одлуке, па је, стога, остало нејасно да ли је лист испунио први услов професије – да се чује и друга страна, односно да ли је гувернеру пружена прилика да за „Прес“ објасни своје одлуке.

Чланови Комисије за жалбе истакли су да је  гувернер, као јавна личност, Кодексом новинара мање заштићен од „обичног“ грађанина и да мора да буде спреман да истрпи критике за свој рад, али да и медији у тој критици могу ући само до границе утврђене правилима професионалног информисања јавности. У овом случају, по оцени Комисије, та правила нису поштована, јер је „Прес“ извештавао једнострано, необјективно, прећуткивањем чињеница или изношењем нетачних тврдњи.

Чланови Комисије оценили су да Кодекс новинара није прекршен у сваком појединачном тексту који је предмет жалбе, али да приликом објављивања читаве серије текстова нису поштовани пофесионални стандарди.

Због свега наведеног Комисија је једногласно одлучила да је објављивањем спорних текстова повређен Кодекс новинара и наложила листу „Прес“ да објави ову одлуку.

Београд, 26.4.2012.

Председавајућа Комисије

Љиљана Смајловић