Сретен Угричић против против дневног листа “Прес”На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић,Миљенко Дерета, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Небојша Спаић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић на седници одржаној 23.2. 2012. године једногласно доноси следећу

ОДЛУКУ

да  је текстом „Управник Народне бибилиотека подржао атентат на Бориса Тадића“,објављеним 19. 1. 2012. године у штампаном и електронском издању, дневни лист „Прес“ прекршио Кодекс новинара Србије и то одредбе одељка I, тачка 2. и одељка II, тачка 1.  које прописују обавезу новинара и уредника „да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања“ , као и да наслов текста мора да одговара суштини текста.

Обавезује се дневни лист „Прес“ да, на основу члана 11. Пословника о раду Комисије зажалбе, да објави ову одлуку комисије.  

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Подносилац жалбе Сретен Угричић навео је да је потписао саопштење Форума писаца, којим се писци супротстављају хајци на Андреја Николаидиса и тражи да се његов чланак објави у целини, јер га је разумео као принципијелну подршку слободи изражавања. На основу тог потписа „Прес“ је закључио да, како је навео Угричић, он подржава атентат на председника и то ставио у наслов текста, у коме се, иначе, атентат уопште ни не помиње. Угричић је сматрао да је на овај начин оклеветан, као и да је јавност свесно обманута.

У одговору на жалбу, Бранко Миљуш, генерални директор „Прес Паблиш Гроуп“ навео је да је су у „Пресу“ сматрали да је њихова професионална обавеза да обавесте јавност о активностима, како владе Србије и Црне Горе, тако и опонашању државних службеника, поводом текста Андреја Николаидиса. Он је истакао да је сам наслов текста требало (и, како је додао, и успео) да оживи категорију одговорности државних чиновника, односно да доведе до смене управника Народне библиотеке, што се и догодило.

Вељко Лалић, главни уредник „Преса“, оценио је да се у јавности води кампања против тог листа, а не против Угричића.  

-Ако је наслов „Николаидис подржава атентат на Тадића“ исправан, у чему је проблем са Угричићем у наслову који јавно подржава Николаидиса. Логика је наука која каже да ако подржите неког ко је подржао убиство, онда посредно и ви подржавате то убиство- навео је Лалић. Он је нагласио и да је „Прес“ подржао смену Угручића како наша држава не би испала смешна после уручивања протестне ноте Црној Гори због Николаидиса, а да не санкционише свог свог државног службеника који је извређао тројицу страних државника.

Чланови Комисије за жалбе ово образложење нису прихватили и једногласно су закључили да је „Прес”, објављујући на првој страни наслов „Управник Народне библиотеке подржао атентат на Бориса Тадића”, повредио темељно начело Кодекса новинара Србије које се односи на истинитост извештавања.

Вредносни суд редакције читаоцима је представљен као материјална чињеница, иако оцена да је Угричић „подржао атентат” на председника државе није поткрепљена информацијама садржаним у тексту, већ представља резултат слободног тумачења и закључивања уредника овог листа. Кодекс новинара Србије, међутим, обавезује новинаре и уреднике да праве јасну разлику између чињеница које преносе и коментара, претпоставки и нагађања.

Због свега наведеног Комисија је одлучила да је објављивањем спорног текста повређен Кодекса новинара и наложила листу „Прес“ да објави ову одлуку.

 

Београд, 23.2.2012.
                                                                                             Председавајућа Комисије

                                                                                                   Љиљана Смајловић