Виктимолошко друштво Србије против “Вечерњих новости”На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић,Миљенко Дерета, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Небојша Спаић, Зоран Ивошевић, Филип Шварм, Тамара Скрозза и Славиша Лекић на седници одржаној 23.2. 2012. године доноси

ОДЛУКУ

да фотографијом уз текст „Даме убијају баш мушки“, објављеном 9.11. 2011. године, дневни лист „Вечерње новости“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Виктимолошко друштво Србије поднело је, уз сагласност оштећене, жалбу на „Новости“ јер је, као илустрација за текст „Даме убијају баш мушки“, употребљена фотографија која је, сасвим другим поводом, снимљена још 2008. године у казнено поправном заводу за жене у Пожаревцу. Д.Ј. која издржава казну у том затвору обратила се Виктимолошком друштву због тога што се препознала на фотографији са чијим поновним објављивањем у измењеном контексту се није сагласила. Како је наведено у жалби, реч је о особи која у затвору није због убиства, а која ускоро треба да изађе из затвора и не жели да се оваква фотографија објављује без њеног пристанка. У жалби је истакнуто и да су лица жена на слици замагљена, али да, ипак, могу лако да их препознају, нарочито они који их познају.

У одговору на жалбу, ауторка текста у „Новостима“ навела је да је текст требало да прикаже профил осуђеница у Србији и да се односи на општу слику криминалитета, а не само на осуђене убице. Она је навела да су лица на фотографији замагљена, како то налаже закон и додала да ни на фотографији, ни у тексту ничим није откривен идентитет осуђеница. Она је изразила жаљење ако се Д.Ј. препознала, јер лист ничим није желео да повреди њену приватност, нити да је додатно стигматизује.

Чланови Комисије једногласно су одлучили да је фотографија објављена у складу са законом, јер су лица осуђеница замагљена и да је тешко претпоставити да је било ко могао на основу те фотографије да препозна Д.Ј. Пошто ни садржајем текста осуђеница није учињена препознатљивом, чланови Комисије верују да њена приватност није нарушена ни фотографијом ни текстом.

Ипак, Комисија препоручује редакцијама да, у складу са Кодексом новинара Србије, увек јасно назначе када је реч о архивским фотографијама, као и да воде рачуна о новом контексту у коме ће та фотографија бити употребљена.

 

Београд, 23.2.2012.
Председавајућа Комисије

Љиљана Смајловић