Данијела Гајић против недељника “Време”На основу члана 24. Статута Савета за штампу и чланова 10. и 11. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Љиљана Смајловић, Небојша Спаић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Александар Ђивуљскиј, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Славиша Лекић на седници одржаној 19.1. 2012. године доноси следећу

ОДЛУКУ

Одбија се жалба коју је 27.12.2012. године поднела Данијела Гајић.

Комисија је одлучила да текстом „Тесла за историју, тачно у подне“, објављеним 15.12. 2011. године у штампаном и електронском издању, недељник „Време“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Данијела Гајић поднела је жалбу сматрајући да је аутор текста, описујући је, као једног од учесника скупа, као „оно женско велико ко Русија“, на недостојан начин коментарисао њен физички изглед, изазван болешћу, чиме јој је нанета душевна бол. Она је навела да је у читавом тексту била „мета његових увреда“, уместо да новинар извештава о скупу на коме је био, односно о књизи која је представљена.

Редакција „Времена“ објавила је њено писмо, као реаговање на спорни текст, чиме је, како су навели, практично уважено њено право на деманти. Комисији је саопштено и да редакција сматра да Кодекс није прекршен јер је реч о сатиричном тексту, по каквим је аутор препознатљив, те да би био велики удар на слободу изражавања уколико би се ауторима ускратило право на такав начин писања.

Чланови Комисије одлучили су, са једним гласом „против“, да повреде Кодекса новинара није било, јер у тексту није изнесено ништа посебно увредљиво, као и да наведеним описом подносилац жалбе није учињен препознатљивим јавности. Комисија је такође оценила да је реч о сатиричном тексту којим аутор објашњава појаву, без жеље да било кога увреди.

 

Београд, 20.1.2012.
Председавајућа Комисије

Љиљана Смајловић